me not you!

Thursday, December 10, 2015

ordinary life


assalamualaikum

it's shita' here.
sejuk sangatt even baru 5'c .. sejuk kott.
menggigil sambil menaip..grrrr...
eh? saya dah tahun dua rupanya. cepatnya lahaii...
exam thani pon tinggal satu paper je lagiii..
eh tapi baru sem satu la..hahah... lupaa...uhuk..
nak gi mana yer cuti sem ni??
hmm.. ingat nak pergi mesir...
nak SHOPPING!!
 kah..perempuan sangat semenjak dok sini..
wei! memang perempuan kot...hahaa..ngengg,..

sem ni kelas ada start kol 8
so pagi2 agak sejuk...dahla sejuk..
tambah angin lagi..pergh..sampai ke tulang rusuk kiri (kaitan..)
naik bukit...keliling sampah bersepah-sepah..
pagi2 jangan haraplah fresh air kat dalam jamiah..
yang kau sedut hanyalah asap rokok, everyday!
dah boleh tanya dah khabar paru-paru tu sihat tak...
diorang merokok je even atas kepala ada sign (mamnu' tadkhin --'), lecturer pon(hmm, speechless)
tak dak apa pon yang ni bangga dok sini except for sejarah and majlis ilmunya lah
so siapa yang suka travel and focused on beauty place...hmmm
saya sarankan jangan datang jordan..hahaha..jahatnye :P...
tapi serious laa... tapi kalau nak ambil ibrah tentang sejarah2 islam and talaqqi kitab...
i'm pleasantly invite u here with warming heart....this the PLACE! echeiywahhh...
tapi betul, the main intention aku datang sini bukanlah nak belajar sangat.. (pada mulanya)
sebab niat aku nak fefeeling oversea je...
sekali datang sini..hamek kau! baru kau tahu apa arti hidop ini..hahaha
life is not all butterfly and rainbow...(apekah?)
permandangan yang kau idam2 macam oversea UK, US.. tiada!
pelamin anganku musnah..haha... JORDAN is 20 years ketinggalan dari malaysia..
time2 nilah nak puji malaysia lagi bagus..semua benda ada... barang lagi berkualiti even murah..
makan pon yang common ayam and telur,, daging quite expensive..seafood memang susah....huu
huaa~~ time tulah nak nangesss,,mummyy~
haha,,tak gunalah weii..ko da sampai sini dah... ko nak balik pon tak boleh,, sebab da sign kontrak..
lainlah kau anak orang kaya... boleh bayar balik allowance yang gmont dah bagi..no..no..
sejak itulah aku berdikari..cari kekuatan...uhuk...
one more thing... kos yang aq amek sekarang ni pulak orang kata paling susah nak score...perghh..
memang 1001 malam menangis tak berlagu...
time tulah tajdid niat balik kenapa datang sini..huu T.T
until i met one person yang sgt inspired me till now..
ecehhh,,siapakah orang itu?? he or she? wait...

kalau nak beli barang kat sini jangan convert.. mmg la kau takkan beli..
tapi jangan risau harga dia bukan sama macam malaysia i mean kalau kau beli beg sekolah rm25,
harga kat sini bukan 25jd.. its only 7-10 jd gitulah... tapi kalau convert still mahal juga tapi mahal sikitlahh...tapi oklah..so far..
tetapi!
disebabkan seorang makhluk ..yang membuatkan duit malaysia jatuh...pergh dari 1jd= rm4.8
jadi 1jd= rm6.. memang r..terasa kot..allowance kiteorang jadi sikitla..untung ada elaun..
yang private lagi kesian..makan maggi patah 4.. (senior punya contoh,) ada yang dah tahun akhir tak dapat sambung sebab tak dapat tanggung bayar yuran jamiaah..kesian kot.. kena tangguh sem sebab nak kumpul duit untuk bayar rusum...kesiannya,,so aq kena syukur sangat banyak2..alhamdulillah..

sekarang ni kan banyak negara2 arab ni diserang syria, mesir, palastine (Allahumman suril islama wal muslimin fi kulli makan wa kulli zaman)
semua negara tu keliling jordan je.. tapi alhamduillah, sini ok lagi...
tapi bukan ok 100% okayy....
lately banyak je orang rompak rumah budak2 malizi..aq sendiri tak faham kenapa diorang nak curi barang2 kiteorang..dahla negara diorang lagi kaya dari kiteorang.. kiteorang yang cukup2 makan ni pon korang nak rompak.. banyak kali je arab pecah masuk rumah(budak malaysia).. habis hilang harta benda,kesian dyeorang,, ada rumah kena pangkah( macam dlm citer ali baba pulak).. dia tanda yang rumah ni rumah malizi...hampeh..mmg budak msia berkawal r kat rumah tu.. ada je yang penah kena acu pistol ke pisau...mcm ape je... kiteorang datang nak belajar dengan aman kiteorang bukan buat apa pon..ini jadinya...hailaa..tapi aku sure yang budak2 yang educated tak buat camtu.. memang yang buat kerja ni perompak bersiri agaknyaa... arab lain pon kena tempias..
so pergi mana2 je sekarang ni kena hati2 je...bacalah ayat pendinding banyak..i.Allah selamat..
aku rasa perompak2 ni tak berani rompak kat rumah arab sebabnya, asobiyyah kat sini kuat.. so kalau keluarga si A buat kat apa2 kat keluarga si B,keluarga si A tu boleh je bunuh si B ni.. sampai polis pon tak boleh masuk campur.. ada ni sorang perempuan ni curi dompet bdk msia.. dah sah2 kat cctv dia mencuri.. laki arab ni still nak bela perempuan tu kata yang dia tak curi...seriously tak faham.. tp at last dia pulangkanlah dompet tu...dahsyat kan... asobiyyah qabaliyyah dia..huh.. aq ingat zaman jahili je benda ni ada..hailaa..

sekarang ni tengah pilihanraya,,
kalau scroll fb, mmg penuh r pasal pilihanraya..
borringg~
tp jangan lupa tau like page housemate saya..
ADILAH SYAHIRA...as s/u PERMAI...(sempat promote :P)

oklah nak masak, xdelah..
doakan nak exam final dah ni,,
sampai jumpa

wassalam



Friday, May 29, 2015

mode : FINAL

assalamualaikum semua!
Allahumma solli ala Muhammad
Salam jumaat uollz

pejam celik pejam celik
rupanya this is the end period of year one student!
haha... tak sabar nye nak balik malaysia .. tak sampai sebulan lagi..
tapi yang peritnye kena melalui fasa final exam lah dulu..
and yeah this is it! fatrah exam sangatlah menncabar..
i means fatrah study week..
macam2 dugaan woo...
lebih2 lagi menghadapi 'aduwwu mubin ni..
bukan nak kata syaitan ke ape... syaitan tu memang lah penyebabnya kot..
perasaan M tu datang.. n the uncle PROCRASTINATION pon menghulur salam.
aduhh....
bila dah pegang buku kejap mulalah mata ni..
sangatlah kena mujahadah aten oii...
ingat orang bayar biasiswa free2 ke datang sini,,
depa nak hang belajaq hang tau dak??
iyeee... (nodded while tears rolling down T.T)

*muhasabah kejap*
lusa exam 'favourite'.. syeer jahili kot..
yang selalu 'mumtaz' tu... (doakan)
please2 doakan.. maaf salah silap, halal makan minum ye ;)
for new batch ahlein2 ila urdun..
nantikanlah cabaran pahit getir yg hampa akan hadapi lepas ni.
(uishh, jahat ngat senior ni) xdelah gurau je :D
best je dok jordan (dalam hati kata lain)
ok, tak mo cakap panjang.. mohon tembakkan doa ye T.T
see yaa..

may peace be upon ya!