me not you!

Wednesday, April 24, 2013

im in love with him~

bismillah~
assalamualaikumm...
alhamdulillah,, arini diberi peluang oleh Sang Pencipta untuk bernafas satu hari lagi..
May my day fill of blessing,,aameen..
-------------
haii,, skang musim PRU13 adoyaii,, most of newspaper n other media shown bout that,
haaha...rimass,,tp kite ade hak nk tntukan pemimpin,, ye dokk?
~ok, NO POLITICS~
tapi say tak leyh mengundi lagilaaa...
act saye baru bace satu buku nii..
pasal tokoh islam iaitu:
SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH
ahhhh~im really fell in love with him..
lepas blajo sejarah bertaon, now barulaa aq tau citer disebalik turki usmaniah nii...
baginda memg seorang pemimpin yang hebatt,,
seorang yg warakk,,bertaqwa dan jihad yang tinggi!!
Kota konstantinopel?? kat mane tuu...
tu name lame laa,, skang its known as Istanbul,,
ala korg jgn kate tak tau ea,, mesti tgok cite 'istanbul aku datang' kann?
ade kate2 owg bijak pandai ni ,,
'kalo seluruh dunia ni menjadi negara, konstatinopelaah palig sesuai jd ibu negeri nye"
wahh,, its mean yang kota konstantinopel ni negara yang hebaddlaa..
so, selama berabad2,, umat islam ingin menaklukinya..tapi xdapat capai.
sebab nabi pernah bersabda
"kota itu akan dapat ditakluk oleh raja yang baik, yang mempunyai tentera yang baik, dan rakyat yang baik"
dah ramai para salafus soleh cube nk takluk kota tuu,, sejak zmn saidina ali lagi,,
ingin menyahut cabaran tu,, tapi masih tak dapat nk kuasainya,,
sampai laa zaman ayah kpd sultan muhammad,,sultan murad,,
baginda tertanya2 kenapa dye masih xdapat takluk lagi? adakah dye tidak baik? atau tentera atau rakyatnye?
dia bertanya pada sheikh bayram iaitu seorang alim ulama yg menjadi tempat rujukannye,,
sheikh itu tidak menjawab,, 
tp suatu hari sultan murad pergi bersama sheikh tersebut dan sultan muhammad pergi melihat sendiri rakyat mereka,, dn menyamar sbagai sebagai fakir miskin..
dia pegi satu rumah ke satu ruma meminta sedekah ttpi dye dihalau,,
dan ramai yg berniaga,,menipu timbangannye,,
barulaah dye tahu selama ni,, yang rakyatnye begitu,,
sbb tulaa hasratnye nk takluk kota konstantinopel x tercapai.

jadi,, sultan muhammad bertekad untuk merubah sikap rakyatnye 
dgn mengadakan undang2 bjual beli dan tidak menindas org yg lemah..
-----------
sultan muhammad ni dari kecik da diasuh oleh puluhan ulama, dan latihan ketenteraan 
oleh pakciknye  Panglima Thartan..
so dye sgt mahir,,dan sgt bijak,,
pada umur 19 thun dye da dlantik menjadi sultan..
ape2 urusan dirujuk oleh ulama dan bermusyawwarah,
dye tidak menolak pon pndapat dari sesiapa walaupun dr tentera biasa je..
----------------
dipendekkan cerita,,
tyme ni dye da stat berperang,,
macam2 serangan dan strategi dah cube tapi still tak leyh nak masuk kota tu..
bginda berfikir adakah dye bukan raje yg baik atau ade tentera nya yg tidak baik?
tibe2 dye teringatkan Urban iaitu pakar membuat bom(masa tu xde bom lg)
jd dye pegi ke khemah urban,, dye lihat urban sdg minum ark,,
baginda terus memarahinya,, dan dye stret tercampak kan botol ark itu
kmudian bginda bertanya kenapa dia minum arak,, so dya kate dye teringatkan family dye..
pastu bginda pon fhm kerana dye merupakan seorang thnn yahudi yg diseksa oleh maharaja konstantinopel
kerana dye pndi buat bom tapi dye xnk buat bom untuk maharaja tu sbb dye zalim,,
jd baginda beri dye cuti bbrapa hari,,
------------
slpas kpl perang da di halang oleh rantai raksasa ntok masuk ke Tanduk Emas,,
iaitu jln laut ke kota tersebut,, baginda sudaa buntu dan terus bermusyawwarah dgn yg lain,,
baginda solat tahajud dan solat hajat mmhon petunjuk ilahi,,
bginda tertidur dan dpt mimpi,
esoknye dye bertanya firasat dr sheikh syamsuddin tersebut,,
mimpi itu petunjuk dari Allah,, dia mndapat mimpi bhawa kapal2 nye tidak berlayar dilaut tapi didarat..
so,, sementara ade mase gencata snjata yg dibuat oleh phk konstantinopel,
baginda menyuruh tnteranya memindah kan kapal dari laut ke darat iaitu di semananjunng Fera .. 
mereka membuat laluan untuk kapal tersebut,,dgn meletakkan lemak n darah haiwan,
supaya jalan tersebut licin..
akhirnye merka dpt memindahkan 70 buah kapal ke sana..
--------------
dipendekkan cerita ,, mereka dapat memasuki kota tersebut dan bertempur,,
akhirnya,,Allah beri kemenangan kepada umat Islam,,
mereka bertakbir dan bertahmid memuji kebesaran Allah atas kemenangan tersebut
maharaja kontantinopel tewas di tangan Sultan Muhammad,,
kepala nya telah di penggal,,
Gereja terbesar iaitu gereja Aya Sophia dijadikan masjid Aya Sophia.
masyarakat hidup dengan aman dan makmur,,
------------
baginda menghembuskan nafas terakhir pada umur 49 tahun
kerana diracun di dalam makanannya..
ttpi bginda tidak mmberitahu siapa yg meracuninya..
dye meawariskan takhta kepada anaknnya iaitu Beyazid..
-----------
nk lebih detail? bace laa buku nyer,, ni sinopsis jew,, tu pon tak lgkap..
asifaaa,, nt kite share lg ea,, In Shaa Allah..^^
 terharu sgt bace smpi ayer mate pon jatuh..
its better than than novel cinte nk nangis kan?
jgn maraa...kite x ckp pon salaaa...
-----------
btw,, pray for my interviewing on nx monday!
cuakk niey~!



hensem x pakwe kiter..*wink2*..

 ni laa buku yang kite bacer~

yg ni gmbaran perang di konstantinopel

k,, dada.. assalamualaikum


salam mujahadah<3
#im adore with SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH^^

Tuesday, April 16, 2013

D' wonderful DAYzz~

bismillah~
assalamualaikumm~~~
haiiiii~ lameyer tak menyonteng belog ku ini....
hahaha....
i know u guys miss my contengan right??
haaaa.....(bajet,,bajet ramai followerXD)
----ngee~----

ape2 pon kite tetap nak citer jugak...
no one can stop me....
haahaaa...last saturday bersamaan 13 april 2013...
i meet my old,, awesome friendz!!!!
bcoz that day was MAJLIS ANUGERAH  kt sharodz...
so,, kite as plajar yg byase2 ni datang tok amek anugereh...
cehh,,, byase ke tuu??
jumpelaaahh...kawan2 lame yg still maintain ayu n comel...
first,, keluar dari kete ..
"eh,, tu shepa tu..."
"shepaaaa~!(yelling) tunggu jappp!!!"
wah,, ku pikirin siapakan yg naik alphard tu.. weyh alphard kott,,,
cmnele rase nek kete owg kaye tu ek??
bak kate ayh aq.. kalo beli kete uh,, makan pasir r..
hahaha.. mahal kottt... ape2 aje..
then,, we continue our journey to DEWAN ASSHARIPAAH...
yg dah lame tak menapak iaitu place for assembly long tyme ago...
ceh,, baru setahunn kot..ea,, tak2 bape bulan je =='
-----------
then,, mule2 daftar,, amek jubah..
dah cam graduate plak...
bajet la graduate....
dduk kat seat yg dttpkan.. owg kiri knn aq dwe2 tak dtg..
aisyh...after a few minutes,,
mira kat blakang: weyh jom kuar,, boring lakk dgo owg bg ucapan.. 
 ajaklaa.. wanii,,, umi...bell
buat ape lagi amek gmbo lew...
haha.. perangai,, dari kecik,, bergambo jew... 
ngeh3.... suke ati kite laa.... kenangan kot..

nihaa....
variety expression from hanis,, mya, umi, n ntahhh...:)

ni pulakkk,, anis, waniy  umi n ntaahh:)

dah,, macam model jubah lakk.. ngee~~
mya, wani, guess who?? angkt kning^^

after that,,smpi mase ntok amek adiah.. 
beratur smpi name dipanggil....
oleh ustzh irma
"annisa FATIN NUR SYAKIRAH BT ZAILANI"
bile pulak name aq ade anisa ney.. tu gelaran saudari dlm arabic laa...
then,, majlis abes..
bajet piala byk jew..ngee..with ipah bulat n my dear hikmah!


mabruk alaikunna ila sahabati...
haziqah husna-tokoh koku
nur hikmah abd ghapar-tokoh kepimpinan
nur syukrina ismail-tokoh akademik
n...n..
farah bt yusuf- bintang assharifah 2012
 proud of you guys..
-------------
balik ni nk nek ape ek??
humm,, bas kot..
kebetulan that day dyeowg nk celebrate burfday bela razak kt mp..
tp xde transportlaa...
tetibe chepa nk ikot n suo ayh dye antau kiteowg..
hehe.. seronok nyew..
n merasa la saye naik ALPHARD weyh..
 jggl pulak rasenye..
hahaha...
----------------
tanpe planning smpi laa sane.. 
kt tmpt boling.. tp xmen.. 
xkn nk men ngn jubah segale kott..
mahuu koyak jubah tuu..huh!
 jln2 around mp ngn cik ipah,,shepa,, lodeh,, atul , farayus n myrah...
then burfday girl blanje makan kfc..
dak aidaa..da lapo tggu mknn..hehe fara n bela wt pe tu??

syue,,lodeh..sebelah uh chepa
--------------------
tapi...
serba salah sbb kiteowg rmi..
dye blnje semua kot...
tp da bagi takkan nk tolak kot..hihi..
rezki jgn ditolak..
hehee...alasan... kfc.. sapa mahu tolakk..ngee~:)
thanx a lot nabilah razak..
SANAH HELWAH yg ke 18
wishing you , may ALLAH bless u n ur life..
----------
pukul 4 balik umah....
the best moment i have after few months tak jumpe korg..
harap ukhuwah kite smpi jannah..
and MAY ALLAH BLESS US
uhibbukunna lillah~
wassalam